Το site είναι αφιερωμένο, στη μνήμη του Χρήστου Αθανασούλα, που υπήρξε πρωτοπόρος και ηγέτης στον κλάδο των γραφικών τεχνών και που με την ευγένεια, το ήθος και την εξυπνάδα του, άφησε μια πλούσια κληρονομιά στα παιδιά του.

Η παλαιότερη εταιρία στον κλάδο των Γραφικών Τεχνών.

Ιδρύθηκε το 1857 στην “Χαμένη Πατρίδα” Σμύρνη από τον Χριστόδουλο (Χρηστάκη) Αθανασούλα που έφτιαξε το μεγαλύτερο εργοστάσιο εκτυπώσεων και επεξεργασίας χάρτου και τσιγαρόχαρτου στην Ανατολή τον ΚΕΑΤ ΧΑΝΕ* σε εγκαταστάσεις 40.000τμ, απασχολώντας 1.000 περίπου εργατουπαλλήλους. 

*ΚΕΑΤ ΧΑΝΕΣ : Λέξη σύνθετη, σχηματισμένη από την αραβική λέξη κεάτ = χαρτί και την περσική χανέ = οίκος. 

Ιστορία ΕταιρείαςΜονοπωλιακά προιόντα, όπως το περίφημο τσιγαρόχαρτο με σήμα μια ατμομηχανή της σιδηροδρομικής γραμμής ΑΦΙΟΝ ΚΑΡΑ ΧΙΣΑΡ, πλημμύρισαν τις αγορές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της Αιγύπτου, της Ινδίας και της Ιαπωνίας καθιστώντας το όνομα Αθανασούλα νούμερο ένα στον τούρκικο πληθυσμό.

Με θρησκευτική, σχεδόν ευλάβεια οι αμαθείς γιουρούκηδες ζητούσαν “ΑΤΑΝΑΣΟΥΛΑΝΙΝ ΤΣΙΓΑΡΟ ΚΕΑΤΙ” (το τσιγαρόχαρτο Αθανασούλα).

‘Αλλα προιόντα όπως τετράδια, κατάστιχα, χαρτοσακούλες, είδη καρναβαλιού, είδη βιβλιοπωλείου, παιχνίδια κ.λ.π., επωλούντο δια μέσου των υποκαταστημάτων της, πια, σε Θεσ/νίκη, Τεργέστη, Βιέννη και άλλα μέρη της Ευρώπης.

Χαρακτηριστική είναι επίσης  η ιστορία του Αριστοτέλη Ωνάση για το πώς έβγαλε τα πρώτα του χρήματα από την χαρτοποιία  Αθανασούλα. (Βιβλιογραφία : “ΣΜΥΡΝΗ ΤΩΝ ΣΜΥΡΝΙΩΝ” Γεωργίου Κατραμόπουλου).

“Το 1921 λοιπόν, στη Σμύρνη, κάηκε ολοσχερώς ένα μέρος του υπερσύγχρονου κτιρίου Αφών Αθανασούλα, όπου φυλάσσονταν μολύβια, και ενώ κανένας δεν έδειχνε ενδιαφέρον για τα αποκαίδια των μολυβιών ο μικρός τότε Αρίστος βρήκε τον τρόπο να αγοράσει σε εξευτελιστική τιμή τα αποκαίδια αυτά και μετά έβαλε ένα τραπέζι μπροστά στο καμένο κτίριο του εργοστασίου με μια πωλήτρια να ξύνει τις καμένες άκρες των μολυβιών πάνω και κάτω και να πουλάει νέα μολύβια με 2 μύτες.” Ετσι δημιούργησε το πρώτο του κεφάλαιο από τον ΚΕΑΤ ΧΑΝΕ Αθανασούλα. 

1922 Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ


Δυστυχώς οι φλόγες του Αυγούστου κατέστρεψαν τον ΚΕΑΤ ΧΑΝΕ σβήνοντας μια από τις ωραιότερες σελίδες της Σμυρναίικης Βιομηχανίας και του εμπορίου.

Ιστορία ΕταιρείαςΣτο ξερίζωμα του ελληνισμού ακολουθεί και η οικογένεια Αθανασούλα. Ο Χρηστάκης με τους 6 γιούς του φτάνουν στην Αθήνα. Φτωχός πλέον, αλλά με το επιχειρηματικό δαιμόνιο που χαρακτηρίζει τους Ελληνες της Μικράς Ασίας, αργά αλλά σταθερά δημιουργεί στα επόμενα χρόνια με συνεταίρους 3 από τους γιούς του, τον Ορέστη, τον Δημήτρη και τον Βύρωνα τη νέα εταιρεία ΑΦΟΙ ΧΡ. ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΑ Ο.Ε. σε ιδιόκτητο κτίριο σε πάροδο της οδού Πειραιώς στο Γκάζι, που καλύπτει όλο το φάσμα των Γραφικών Τεχνών.

Με την υπευθυνότητα και συνέπεια αλλά προπάντων με την τιμιότητα που τους διακρίνει καταφέρνουν ώστε η εταιρεία τους με σύγχρονο εξοπλισμό και 150 περίπου εργατουπαλλήλους να γίνει πάλι η μεγαλύτερη επιχείρηση στον κλάδο των Γραφικών Τεχνών.

Μετά τον θάνατο του Χρηστάκη και των γιών του Ορέστη, Δημήτρη και Βύρωνα, ο εγγονός του ιδρυτού του ΚΕΑΤ ΧΑΝΕ, Χριστόδουλος και αυτός, παίρνει τα ηνία συνεχίζοντας την παράδοση της οικογένειας Αθανασούλα και δημιουργεί την εταιρεία Γραφικές Τέχνες ΧΡ.ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΑ Ο.Ε. και ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΑΣ ΑΒΕΕ Γραφικών Τεχνών αργότερα ως και σήμερα.

Η εταιρεία διευθύνεται από τον Χριστόδουλο Αθανασούλα (1932 – 2015) και σήμερα από τα παιδιά του Αλίντα και Βύρωνα (4η γενιά) με σπουδές στο εξωτερικό στο αντικείμενο του κλάδου και με εφόδια όλα τα προτερήματα των προγόνων τους.

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΤΕΤΡΑΔΙΟΥ 1895

 

Διαθέτει σύγχρονα μηχανήματα εκτύπωσης – βιβλιοδεσίας και κυτιοποιίας και επεξεργάζεται ότι έχει σχέση με το χαρτί και το χαρτόνι.
Φιλοσοφία της είναι : η ικανοποίηση του πελάτη παρέχοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και επίσης η ανάπτυξη ισχυρών και μακροπρόθεσμων σχέσεων συνεργασίας με αυτόν.

Τα χαρακτηριστικά της : επαγγελματισμός – ποιότητα & τιμιότητα (αρχές που πηγάζουν από τους προγόνους τους) τη έχουν φτάσει σήμερα να είναι μια από τις σημαντικότερες εταιρείες στο χώρο της.

Βιβλιογραφία

ΣΜΥΡΝΗ ΤΩΝ ΣΜΥΡΝΙΩΝ        ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΤΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
ΤΟ ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΤΗΣ ΕΡΑΤΩΣ     ΛΙΖΑ ΜΙΧΕΛΗ
Ο ΚΕΑΤΧΑΝΕΣ                        ΧΡΗΣΤΟΥ Σ. ΣΟΛΟΜΩΝΙΔΗ

test

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam lectus neque, porta at turpis at, laoreet vehicula neque. Phasellus sed egestas ex. Donec et condimentum ipsum. Integer vestibulum feugiat tincidunt. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos.


You can make your Joomla! website unavailable to visitors until selected date. To enable this option login to Administrator back-end.

1. Click the Extensions → Template Manager → JM-Template-Name → Basic Settings menu item

2. Find field Coming Soon and click Enable button.

3. Next set date in filed Coming Soon Date.

Click the Save button to implement the new settings.

Title and description you can change in Extensions → Module Manager. Find module Our site is coming soon on position coming-soon. You can also publish different type of module if you like.

Coming Soon page can be easily customised in file - /templates/jm-template-name/tpl/comingsoon.php

 

404 OOPS!

Page not found!

"Sorry, it appears the page you were looking for does not exist anymore or might have been moved.
Please try your luck again."

Take me home

 

This is a Joomla! article displayed as custom 404 page.

How to modify this page?
Step 1: Go to Content -> Article Manager.
Step 2: Find and edit the "Error 404" article.

How is the search module displayed?
It is displayed using the "Content - Load Modules" plugin. It allows to display a module in a Joomla article.
The module is published on the following position: error404-search

How to display a different article as custom 404 page?
If you want to display other article, you need to change the article ID in the following location: /templates/jm-template/error.php